Tuesday, April 7, 2009

Caramel Pudding

Semalam buat projek caramel pudding untuk Iffah. Iffah loves caramel pudding, kalau bagi dia semua pun, boleh dia habiskan. I dont really like it coz it's sweet. Anything sweet doesnt really agree with my taste. Kalau buat teh O, my mum sure complain that my tea is too bland, takde rasa, rasa mcm air suam. Buat kopi pun mcm tu jugak.

Since today takde mood sgt lagi nak menaip panjang2, kita teruskan pada acara menepek recipe. Recipe caramel pudding ni aku belajar from mak Neli. As usual, aku ni suka tokok tambah recipe, maka ni la hasilnya :D

Caramel Pudding



Bahan2
5 eggs (Size A)
1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair tu)
1/4 tsp salt

caramel
1 1/2 cup sugar - cairkan dalam periuk and goreng til brown
1/2 cup water - masukkan dalam air gula, kacau sampai caramelised sugar dissolved, pastu tutup api. sejukkan

Cara2
1. Pukul telur sampai kembang, then masukkan susu cair, air and salt, and pukul lagi.
2. tuang caramelised sugar dalam bekas, and pour egg mixture kat atas sugar tu.
3. kukus sampai masak. sejukkan
4. bila dah sejuk, masuk dalam peti for about 6-8 hours.
5. keluarkan and makan.. yummy!

Aku masukkan dalam container kecik2 masa nak kukus, so that senang for Iman and Iffah nak bawak to school.

No comments:

Post a Comment