Percik Ikan
Bahan2
4-5 ikan kembung/selar/bawal
3 tbs cili boh
15-20 ulas bwg merah
3 inci halia
1 kg santan
4 batang serai - ketuk
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp asam jawa - ambik air
8 tbs sugar
2 1/2 tbs salt
cara2
1. blend bwg dan halia, masukkan dalam santan
2. masukkan cili boh, kunyit, air asam jawa dan serai dalam santan, masak santan sampai jadi pekat dan keluar minyak. Masukkan gula dan garam
3. Panggang ikan, baste with gravy every 3-5 mins.
4. Bila ikan dah masak, bolehla dihidangkan :)
Hubby loves this so much! :D
4-5 ikan kembung/selar/bawal
3 tbs cili boh
15-20 ulas bwg merah
3 inci halia
1 kg santan
4 batang serai - ketuk
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp asam jawa - ambik air
8 tbs sugar
2 1/2 tbs salt
cara2
1. blend bwg dan halia, masukkan dalam santan
2. masukkan cili boh, kunyit, air asam jawa dan serai dalam santan, masak santan sampai jadi pekat dan keluar minyak. Masukkan gula dan garam
3. Panggang ikan, baste with gravy every 3-5 mins.
4. Bila ikan dah masak, bolehla dihidangkan :)
Hubby loves this so much! :D
No comments:
Post a Comment