Wednesday, April 15, 2009

Ikan Percik

Since hari ni aku still tak sihat lagi, so mood nak tulis blog still takde. Last nite aku tido more than 15 hours, bangun pagi ni, baru rasa a bit better. Alhamdulillah anak2 dara aku rajin melayan mama yang sakit. Semlm pegi klinik, doctor kata kalau still demam tonite, kena buat blood test esok takut denggi sebab aku demam panas menggigil. Takut jugak kalau kena denggi. Thank you Iman and Iffah for looking after Mama last nite. I love both of you so much!!

Percik Ikan



Bahan2
4-5 ikan kembung/selar/bawal

3 tbs cili boh
15-20 ulas bwg merah
3 inci halia
1 kg santan
4 batang serai - ketuk
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp asam jawa - ambik air
8 tbs sugar
2 1/2 tbs salt

cara2
1. blend bwg dan halia, masukkan dalam santan
2. masukkan cili boh, kunyit, air asam jawa dan serai dalam santan, masak santan sampai jadi pekat dan keluar minyak. Masukkan gula dan garam
3. Panggang ikan, baste with gravy every 3-5 mins.
4. Bila ikan dah masak, bolehla dihidangkan :)

Hubby loves this so much! :D

No comments:

Post a Comment