Thursday, August 4, 2011

Kacang Buncis Goreng dengan Udang.

This dish boleh siap dalam masa 15 minit provided bahan2 semua dah siap dipotong la. Iman requested for this dish. Dia suka, aku pun suka yang amat sebab senang nak masak. :)



Bahan2
200gm udang - buang kepala dan kulit, just tinggal ekor je.
300gm of kacang buncis - kerat 2-3
4 ulas bwg putih - crushed
1 tsp chicken stock granules
1 tsp sesame oil
1 tsp salt
1 biji bawang besar - potong 6
1 biji cili merah - potong serong

cara2
1. Masukkan 2 tbs oil dalam kuali. Apabila minyak dah panas, tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Bila bawang putih dah kuning, masukkan udang dan goreng hingga 1/2 masak.
3. Masukkan kacang buncis, chicken stock granules and salt. Biarkan seketika sehingga kacang buncis 3/4 masak.
4. Masukkan bawang besar, cili merah dan sesame oil.
5. Tutup api dan hidangkan.

4 comments:

  1. ooo this is my fav dr i kecik2 lagi..arwah my mom memang suka masak ni. i kalau dpt sayur ni mkn ngn telur goreng ngn kicap pun dah cukup tau :D

    ReplyDelete
  2. saya br buat kobis goreng dgn udang. hmm.. buncis ada skett lg bleh buat buncis goreng udang plak nnti ;)
    thanks kak!

    ReplyDelete
  3. Rina,

    mine too. my mom selalu masak this dish. i think it's most moms fav dish sebab senang nak masak. peh! kalau makan dgn nasi and kicap, memang sure terangkat la. :)

    ReplyDelete
  4. Ju,

    I think today i akan buat kobis with udang sebab byk sgt sayur dalam peti. :D

    ReplyDelete