Friday, March 6, 2009

Daging Dendeng

Semalam dah plan nak masak daging dendeng. Tapi tak jadi. Daging tu dah siap rebus, but disebabkan aku dilanda sakit malas yang amat sangat, maka daging tu terperap dalam peti sejuk.

Daging Dendeng




Bahan2
1kg daging lembu - potong 6-7 bhgn, then rebus sampai empuk. air daging jangan buang. then daging yg dah empuk tu, ketuk2 sampai daging tu boleh dicarik2. set aside.

15-20 ulas bwg merah (kalau takde bwg merah, guna abt 5-6 biji bwg besar),
10 ulas bwg putih
3-4 inches halia
2 inches lengkuas
2 btg serai.
10tbs Cili boh
3-4 tbs kicap manis
garam, gula

Cara2
1. masuk semua tu dlm blender. tumis cili boh/cili giling
2. bila dah garing, masukkan bahan yg dah blend. then tumis sampai naik minyak
3. masukkan daging and air daging tadi, kicap manis, garam and gula.
4. Biarkan sampai kering.


No comments:

Post a Comment