Sunday, August 22, 2010

Kerabu Daun Selom & Kerabu Taugeh

Without Makcik Ton around to help me, aku cuba sedaya upaya to cari short cut in cooking. Hari tu teringin sangat nak makan kerabu. So what I did was, aku buat the urap guna sebijik kelapa, then aku bahagikan to few portion, normally, 1 biji kelapa, boleh digunakan untuk 3 kali kerabu. I only use the portion that I need, balance aku freezekan. So far dah 2 kali la aku buat kerabu, ada lagi balance urap untuk sekali masak lagi.

Kerabu Daun Selom

Kerabu Taugeh

bahan2
15 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
4 tbs udang kering
3 btg cili merah
10 cili padi
1 biji kelapa - goreng sehingga kuning, and a bit garing.
1 tbs salt
4 tbs sugar

cara2
1. kelapa yang dah goreng tu, tumbuk lumat. aku guna dry blender je. set aside
2. blend bwg merah, bwg putih, udang kering, cili merah dan cili padi using dry blender. gaul bersama kelapa.
3. add sugar and salt.
4. masukkan dalam kuali, goreng for 5-10 minutes dengan api perlahan.
5. bahagikan to few bahagian, freeze it!


Bila nak makan, just gaul urap dengan ulam/sayur, pastu perah limau nipis or lemon or limau kasturi, add 3-4 tbs santan, masukkan cili merah dan bawang besar yg dah dihiris nipis, hidangkan. 

2 comments:

  1. Shidah
    I luv kerabu tapi dah lama tak buat. Anak2 you suka makan kerabu ke?

    ReplyDelete
  2. CS,

    me too!! suka sgt makan kerabu. segala jenis mak nenek kerabu i love! my kids tak makan pun kerabu. in fact, sayur dia org tak makan. their fibre comes from fruits. kalau masak sayur kat rumah, sayur air bayam je yg dia org makan. kalau sayur lain, langsung tak sentuh.

    ReplyDelete