Friday, January 9, 2009

Ayam Kicap & Pegedil Mak Mertua Ella


Below are the recipes for the two dishes that I cooked today.

AYAM KICAP BLACK PEPPER



Ingredients
1 ekor ayam - potong 16 (gaul dgn garam, kunyit - goreng 3/4 garing)
5 biji bwg putih - ketuk, cincang
3 inches halia - ketuk
2 tbs sesama oil (aku guna korean sesame oil)
5 tbs oyster sauce
5-6 tbs kicap manis
1 tbs kicap pekat
2 tbs serbuk lada hitam
garam, gula

Garnish
3 biji bwg besar - potong bulat
Daun sup
Cili padi/cili masak

Directions
1. Panaskan kuali, add 1 tbs minyak, goreng bwg putih sampai garing.
2. Masukkan ayam, halia & 1 cup of air.
3. Tambah sesame oil, oyster sauce, kicap manis, kicap pekat, black pepper
4. Tambah gula, garam dan bahan2 garnish. Rasa dan boleh la tutup api.


PEGEDIL MAK MERTUA ELLA


Ingredients
1kg kentang - buang kulit, potong mcm wedges, then goreng 3/4 garing

kentang ditumbuk lumat

Bahan Sambal - blend
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
5 tbs udang kering

1. Panaskan minyak dalam 2 tbs, goreng bahan sambal sampai garing. no salt needed sebab udang kering dah masin.
2. Gaulkan bahan sambal dengan kentang yg dah ditumbuk lumat. Masukkan daun sup dan daun bawang yg dah dipotong halus.
3. Bulat-bulatkan pegedil or apa2 bentuk yg nak dibuat, celup telur, goreng garing.

Pegedil ni lagi sedap dari pegedil daging or ayam.

No comments:

Post a Comment