Thursday, March 31, 2011

Apple & Date Cake di Nigella.com

Previously, aku ada mentioned about my addiction to baking kan? Tapi, aku takde la boleh membaking sampai sehebat Rima, takat baking untuk makan je.. hehe.. and selalunya aku akan bake benda yg sempoi, that will not be time consuming. Bila belek peti semalam, aku ternampak granny smith apples yg dah berzaman kesejukan dalam peti tu. Kesian jugak aku kalau terus biarkan apple2 tu kesejukan.

So, aku pun start menggoogle recipe. I saw Jewish Apple Cake kat blog Tammy, nampak menyelerakan sungguh. Tapi, orange juice pulak takde. Malas betul aku nak keluar gi beli orange juice. Kete aku  tengah merehatkan diri ala2 spa kat bengkel sebab minyak gear box bocor. Malas nak mintak hubby tolong belikan sebab leceh. Dia akan buat benda lain dulu, baru dia pegi kedai beli. In the end, aku baked using Akak Nigella yang seksi tu punya recipe.

Mula2, risau gak sebab takut nanti the cake will taste macam sticky pudding. Tapi, suprisingly, the cake tasted wonderful. Aku suka sangat2. I think kalau add walnut sikit, it will be great! Thank you la ye akak Nigella for the recipe. Lain kali, boleh aku gi bertandang rumah dia lagi.. hehehe..

 Lekuk2 kek aku sebab aku tak berseni. Malas ler nak betulkan the parchment paper tu. 

 Can you see the mug behind the cake? That was a gift from hubby, he bought it in Stavanger. :)

 

Hubby took the photos in this entry. I was too sick to sit outside and snap photos. Mula2 aku ambik gambar kek yg aku masukkan dalam Nordic tea cake pan. Tapikan, punya la buruk sebab kek2 yg comel tu semua herot berot, cacat belaka. I had to tilt the pan untuk sumbat dalam oven coz the oven is a bit small for the huge pan. Last sekali, terpaksa ambik gambar balik. The cake is dusted with icing sugar, as suggested by Jeni.

Apple & Date Cake at Nigella.com
Recipe posted by aussiefi

Ingredients

  • 2 green apples, peeled, cored and cut into chunks
  • 1 cup chopped pitted dates
  • 1 teaspoon bicarbonate soda
  • 1 cup boiling water
  • 125g butter
  • 3/4 cup caster sugar
  • 1 egg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cups plain flour, sifted
TOPPING: (I omit this part, takut too sweet)
  • 60g butter
  • 1/2 cup brown sugar, firmly packed
  • 1/2 cup shredded coconut
  • 2 tablespoons milk

Method

  1. Place apples, dates and soda in a bowl. Pour over boiling water. Allow to stand until cool.
  2. Beat butter and sugar together in another bowl until thick and creamy. Blend in egg and vanilla. Fold flour and apple mixture (including all the juice) alternately into creamed mixture.
  3. Spread into a greased and lined 23cm springform tin.
  4. Bake in a moderate oven (180ºC) for 45 minutes.
  5. To prepare topping: place butter, sugar, coconut and milk in a small saucepan. heat, stirring, until butter is melted and sugar is dissolved
  6. Remove cake from oven. Spread topping evenly over the top of cake.
  7. Bake for a further 15 minutes or until topping is golden and a skewer inserted in the middle of the cake comes out clean. Allow to cool completely in the tin. Carefully remove sides of the tin. Transfer cake to a serving plate.
  8. When I line a springform tin, I just tear off a rectangle of baking paper, place it over the base and clip the sides to the tin, keeping it in place. Then when I come to put the cake onto a serving dish, I use the paper to ease it onto the plate- get one corner and fold under then keep removing paper as cake goes onto plate if you kind of know what I mean!
note : perasan tak, butter, flour & sugar measurement, sama dengan recipe CBBS

16 comments:

  1. cantik husband u amik gambar..hikhik gambar ni lagi mengancam dari tea pan tu hihi jgn mare :D
    eh, nanati i nk buat la cake ni..dah berzaman i amik resepi ni tp asyik tk terbuat je

    ReplyDelete
  2. Balik dari rumah you semalam duk teringat kat kek ni...hmmm...today rasanya cam rajin je nak baking...tq shidah...

    ReplyDelete
  3. Shidah,
    Suka la tengok gambo-gambo cake tu. Cantik! *thumbs up*

    Apple cake? That's new (for me).

    Saya pon suka Nigella tu. Si Jamie suka ngajuk cara seksi Nigella makan or gigit something. Haha!

    ReplyDelete
  4. best nya... nak try la jgk.. tqs for sharing..

    ReplyDelete
  5. zarin,

    hahahha.. masa i ambik gambar tea cakes tu, it was already nite time. takde cahaya, pastu tea cakes pulak buruk.

    gambar my hubby ambik, i letak the cake kat luar, waktu pagi. nampak natural je kan. tapi dia memang terrer ambik gambar pun. i started interested dalam photography pun sebab dia. but mine limited to food only :D

    ReplyDelete
  6. maizan,

    u should! hehe.. sedap kan? i pun suka. now still tengah pikir, nak buat kek apa pulak.

    ReplyDelete
  7. Aida,

    Thank you! sure kembang vontot pakcik tu kalau i cakap ada org puji gambar dia :D

    I pun tak penah buat apple cake before, selalunya buat apple crumble je.

    Jamie memang, suka mengusik org :D

    ReplyDelete
  8. Mulan,

    buat hari ni ye. sedap! worth the time spent in prep and baking it :D

    ReplyDelete
  9. thankyou for the cake :)
    mmg sgt2 delisioso! harap2 adik ipar suka yg saya buatkan utk dia.. and yes.. sgt cantik gambar kek dgn mug hadiah tu.. aiseh.. ni yg buat kembali tergoda nak membeli dslr nih. huhuhu..

    ReplyDelete
  10. waduh2x terguda makcik tengoknya shidah

    ReplyDelete
  11. Pei pa koa is pretty decent cough medicine (from herbal as I remembered), great non alcoholic medicine, some western cough medicine are more effective, but this is non drowsy.

    You can access info online @
    en.wikipedia.org/wiki/Nin_Jiom_Pei_Pa_Koa
    http://ninjiom.50webs.com/

    ReplyDelete
  12. Ju,

    rembat la sebijik dslr. gambar akan jadi menggiurkan.. hehe.. ni my hubby request nak lagi kek tu. jap lagi kena pegi beli kurma

    ReplyDelete
  13. Chikmi,

    jom kita buat sama2! senang sgt :D

    ReplyDelete
  14. Teresa,

    Thank you! I;m trying my best to avoid western medicine nowadays. Will try to look for it at sensei. :)

    ReplyDelete
  15. Shidah

    Wats wrong with me? I duk baca you buat apple cake, orang duk muji apple cake sedaps tapi nape minda I berlagu rindu dgn fahaman yg you sebenarnya buat KEK PITHANG? Huwaa.. Ni musti sebab you tulis CBBS in CAPS kat last line tu, huwaaa..

    ReplyDelete
  16. CS,

    heheh.. nanti I buat shortform untuk apple cake pulak. apple & date cake tu sedap! I told a friend, nigella tu kakak i, sebab our boobs sama besar.. hahahhaha

    ReplyDelete