The reason tiba2 je aku bersemangat nak buat sambal goreng pengantin is because I want Iman to eat hati unta. Two days ago, kebetulan masa aku pegi Jusco nak cari 50% off lamb slices (sorry Ju, memang takde jual pulak on that day), aku ternampak paru yang dijual at 50% off. With hati, paru, daging and udang in stock, aku dah terbayang2 sambal pengantin yang sedap tu. Pagi semalam, aku mintak makcik ton tolong rebuskan hati, daging and paru dan aku pun memulakan projek membuat sambal tu.
The recipe for the sambal aku dapat from en. google. When I showed it to Layla, dia kata sama dengan recipe yang mak dia guna. Tapikan, seperti biasa, aku tweak the recipe sikit, ikut selera aku. Thank you tuan punya recipe! Memang lepas ni aku akan buat lagi dan lagi dan lagi. And I love hati unta! Takde bau rumput dan hamis macam hati lembu. Pastu the texture is different dari hati lembu. But, Iman pulak tak suka. Nasib baik dah masuk dalam sambal, dia boleh makan.
Sambal Goreng Pengantin
Adapted from Singapore Local Favourites.
Bahan2
Bahan A - rebus, potong dadu dan goreng tak terlalu garing.
1/2 kg daging lembu
1/2 kg paru
1/2 kg hati lembu (but I used hati unta)
1 kg medium size prawns - kupas kulit (udang tak perlu rebus, just goreng terus)
Bahan B - blend together
8 tbs cili giling (cili kering yg direbus dan diblend)
3 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
6 batang serai
2 inci lengkuas
Bahan C
250gm santan pekat
2 tbs asam jawa
2 cups bawang goreng
1 tbs belacan
5 biji cili kering - potong serong dan goreng.
garam, gula, nisang
Cara2
1. Panaskan minyak, masukkan belacan dan goreng hingga garing kemudian masukkan bahan B.
2. Tumis bahan B hingga garing. Bila dah garing, masukkan santan pekat dan air asam jawa.
3. Biarkan santan merenih dan keluar minyak serta kering, baru masukkan bahan A, garam, gula dan nisang
4. Kacau rata bahan A dan masukkan cili kering yg digoreng serta bawang goreng.
note : I like my sambal pengantin kering just like mak angkat As buat. Tak suka kalau basah macam rendang. I reduced the usage of santan sebab aku tak suka rasa lemak santan yang overwhelming.
Nanti nak poskan bb cream no 23 tu...kirim-kirmlah sama sambal goreng pengantin! hikhik! Pandainya sambal mengoreng pengantin, ho ho ho))
ReplyDelete;D
K.lili,
ReplyDeleteOK! eh! k.lili makan tak hati unta? :)
Haha...tolak batu kayu jer! ;P
ReplyDeleteeh, gurau jer tu...tapi kalo nak kasi, berlebih lebih lah! wakakaka)))
takpe kak.. itu kamben lain kali pun boleh, insyaallah..
ReplyDeletebetul la kak.. member saya bgtau nama dia sambal goreng.. xde plak dia sebut pengantin. hari ni bawak bekal ke opis :). me likey!! supersedapsss.. kecoq plak bila sebut dekat2 time lunch ni :p
Shidah
ReplyDeleteBila raya my mum wajib buat sambal goreng but now my sisters dah warisinya tapi tak pulak ada 'pengantin' dihujungnya.
Cara memasak somewhat different and also guna a bit more of other ingredients eg cili merah/hijau.
K.lili,
ReplyDeletenak ke en postman tu antar? takut nanti postman pulak yg makan.. hehe.
Ju,
ReplyDeleteI think mungkin version msia and singapore lain kot. I simpan 1/2 dalam freezer so that I boleh makan on sunday, tapikan, bila baca u tulis "kecoq" tu, i pulak yg meleleh air liur.. huhuhu.. why la i have to be on diet.
CS,
ReplyDeletenanti time raya, boleh tak I beraya rumah u? I wanna eat the sambal goreng tu. :D
I tak tau mcm mana ada pengantin kat belakang tu. but my singaporean friend cakap, memang dia org panggil sambal goreng pengantin :)
Assalam shidah,
ReplyDeletewah sambal goreng pengatin dah buat dah ya..
memang sedap lauk ni..tapi tulah ada sikit banyak kerja nak masak..heheh..tapi puashatilah kan..
salam Ayu,
ReplyDelete1st time I buat sambal goreng pengantin tu, and it's so addictive! The truth is, takde la seremeh yang I thought it would be. I'm happy that I made it yesterday.
I wonder, why is this sambal goreng pengantin so famous in Singapore? :)
tak pernah makan sambal goreng ni..bunyi macam menaruk je..
ReplyDeleteshidah
ReplyDeletei ternampka kat fb itu hari yg u tgh masak sambal goreng pengantin ni, memang tk sabar nk tengok resepinya ;-)
tapikan, i tk pernah beli/masak paru n hati...errr geli menengoknya tp suka mkn paru :D
Chikna,
ReplyDeletesedap!! kalau dah buat, nak buat lagi, lagi dan lagi :D
zarin,
ReplyDeletelerr.. kebetulan masa u datang "rumah" i ni,I pegi bertandang "rumah" u. patutla i ketuk pintu takde org jawab :D
kalau u jenis penggeli, i suggest, u beli hati and paru kat pasar tani, pukul 6.30am lepas subuh. masa tu hati and paru fresh, takde bau and darah tak hanyir. i pun sama, sangat2 penggeli, nasib baik ada makcik ton je :D
shidah,
ReplyDeletesambal goreng pengantin and sambal goreng biasa different.. bagi org singapore lah.. sambal goreng pengantin ade paru, hati, ande segala organ dalaman he he sambal goren biasa takde tu seme, and lebih kcg pnjg, udang, tahu, tempe, cili merah.. I suka 2-2.. mmg time raya kena buat, tp i nyer tak sesedap MIL nyer..MIL nyer sgt2x sedap.. klu makn bertambah2x.. he he
RC,
ReplyDeleteI suka sambal goreng pengantin sebab ada segala macam bende.. hehe.. cuma leceh sikit la nak buat. i wish i can taste ur MIL's sambal goreng pengantin. sure terangkat :D