Since pagi tu dah makan nasik lemak, tengahari aku malas nak masak. Pastu bila dah pukul 3pm, rasa bersalah pulak tak masak. Then, aku teringat that hubby wanted something manis. Nak buat cake, tapi memikirkan betapa malasnya aku nak keluar beli butter, terus aku cancel. Belek2 buku recipe aku yg dah koyak2 tu, ternampak recipe akok yang mok aku tulis. Terus bersemangat nak cuba buat akok sendiri for the 1st time.
Semua bahan dah ada kat rumah except santan! Huwaaa.. kena jugak keluar beli santan. Balik dari beli santan, aku terus memulakan projek membuat akok. Mula2 bakar, it doesnt taste like the ones yg jual kat pasar. Rupanya, half way through, kena balikkan the akok, then baru la jadi garing on both side. Hubby said akok aku sedap! tak tau la brapa bijik dia makan semalam.
Akok.
Petang semalam, makan akok dengan a cup of tea from Harrod's, sedap.. (piring tu aku dapat masa wedding, a gift from keluarga angkat adik aku, Nazri, Japanese)
Ops! lupa nak tempek recipe.
Thank you mok for the delicious recipe
Bahan2
1 cup gandum
3/4 cup gula (kurangkan to 1/2 cup kalau tak suka manis)
8 biji telur
3 cup santan
1/2 tsp garam
3 keping kecik nisang
1/4 cup air
cara2
1. cairkan nisang dengan 1/4 cup air, sejukkan. (nisang yg dah cair should be about 1 1/3 cup)
2. dalam mangkuk besar, pukul telur sampai hancur, masukkan gula dan pukul lagi sampai gula hancur.
3. masukkan santan, air nisang dan garam, kacau rata.
4. make a well kat tengah gandum, tuang campuran telur sedikit demi sedikit sambil kacau. make sure gandum tak berketul. setelah semua adunan dicampur rata, bolehla panaskan acuan akok.
Note : aku bakar akok guna oven, actually bakar atas dapur pun boleh. mula2, panaskan acuan akok, leserkan minyak. bila dah panas, then tuangkan batter ke adalam acuan. bakar selama 10 minit, kemudian, balikkan. bakar pulak for another 10 minit. bila nak bakar the next one, tak payar leser minyak anymore sebab santan dari batter tu, akan mengeluarkan minyak. Skip all those, just bakar dalam oven 220 degree celcius, with api atas dan bawah for 20 minutes. Your akok will turned out perfect! I did that today and I was very happy with the result :)
Macam mana rupa acuan akok? Mine was given to me by mok, made from tembaga, memang berat. Err.. gambar aku akan upload later ye. I need to run now, nak exercise.
hmm...sedap, sedap! Akok sedap! Boleh share recipe jer kan, tak boleh share akok dah siap! =))
ReplyDeleteK.Lili,
ReplyDeletehahahha.. nak akok dah siap ke? nanti my sister balik penang, I kirim yek :D
aduuhhhh.. sedapnyerr akok!!
ReplyDeletelama sungguh tak mkn akok.. sini mana dpt yg serupa mcm kat T'ganu/Kelantan.. Last mkn hok mok sedara buat.. mmg kaw2 & secukup rasa.. kaloh hok org jual sudah semestinyalah kan.. maklumlah buat utk mkn2 mestilah nok yg sedap.. hehe.. tq resepi mok tu.. kalau rajin bolehlah cuba..
k.dihaa,
ReplyDeleteI love akok too! especially the ones yg jual kat pasar jerteh. sedap! my cousin, k.ini, pandai sgt2 buat akok. everytime ada kenduri kawin kat my house, it started from my wedding, k.ini akan buatkan akok for hantaran :)
wah kak shidah, nampak sedap je eventhough I tak pernah merasa kuih akok ni! Been soo lazy te past few days and no inspiration to update my blog! after reading this ada jugak terasa nak update!
ReplyDeleteuwaaaaa sedapnya akok tu shidah...i suka akok
ReplyDeletedulu kat kg i slalu ada org jual yg sedap sgt tp now ni dia dah tk jual dah
nk buat sendiri errr acuan pun tkdok hikhik :D
Mel,
ReplyDeleteakok memang sedap. cuma a bit manis. baulu is cake like, akok ni rasa mcm kuih bakar but i like akok better than kuih bakar :)
zarin,
ReplyDeleteacuan akok sekarang susah nak cari. lucky me, i got mine from my mom. acuan tembaga lama, tebal and sangat2 panas kalau masuk oven. i think acuan madeline pun ok kot, but u need to cover the top dgn alumium foil. memandai je i bagi suggestion.. hehe
ps : i baru je beli acuan madeline from amazon.com. nanti boleh la try ur madeline recipe :D
Shidah
ReplyDeleteI pun suka Akok. Bila bulan puasa pegi pasar Ramadhan, I mesti beli at least sekefing (kalau ikut tamak nak aje beli empat kefing).
Thanks for the recipe.
CS,
ReplyDeletealamak! sekeping je? I cant stop at sekeping. btw, i love listening to ur voice, patutla TB sayang sangat :D
Shidaaaaah
ReplyDeleteWhat r u saying? Suara? Suara sape? ahaks.
Niway, sekeping cukup sbb kuih2 lain menanti. I kan baik tak sker membazir, hic! Dont forget to gimme the phone homestay no. tu ya? Tq
P/S: Dek terkesima, tersasul2 I menaip :-)
ReplyDeletekuih akok my fav - sejak jadi orang trengganu 9 years ago terjatuh cinta oo ada santan and senang ja eh buat nya but mana nak cari acuan tu
ReplyDeleteermayum,
ReplyDeleteacuan akok boleh beli kat pasar kedai payang :)