Tuesday, April 5, 2011

Kek Lapis Prune

I'm not a kek lapis diva macam Rima or Zarin. Not even close to that.. Kalau tengok hasil kerja Zarin or Rima, meleleh air liur tatap kek lapis-kek lapis  dia orang tu. Aku rasa one of the reason aku failed melapis sehalus, semulus dia org is that, aku very impatient. Tak sabar nak tunggu batter tu habis, instead of letak sesenduk, aku akan letak 2-3 senduk. Sudahnya, kek lapis aku jadi tebal.

This kek lapis was made last week. Tiba2 je terasa nak buat kek lapis. Tapi telur kat rumah tinggal 10 bijik je, so aku buat 1/2 adunan. Dah siap prepare the ingredients, tiba2 tengok, takde rempah kek lapis. Maka terpaksa la aku drive ke kedai mamak terdekat, malas nak drive to Bagus sebab area tu kalau siang hari, memang jam teruk. Sampai kat kedai mamak, aku cari rempah kek lapis, takde pulak. Argh! Tension je..

Last2 aku beli prune. The 1st kedai mamak yg aku pegi, the prune is selling for RM9.70 per tub. Aku cuma bawak RM8. Adoi! kan dah 2 kali keje. Takan aku nak balik rumah ambik duit pulak. Awal2 taknak bawak wallet. Then, aku pegi kat another kedai mamak, which is the opposite of the kedai mamak yg aku pegi mula2 tu. Nasib baik la prune dia ada yang dalam pek kecik, RM4.50. Phew!

Balik rumah, baru teringat, aku takde the square tool yg orang guna untuk tekan kek lapis bagi rata. Aku called Ella, Ella kata, boleh guna sudip yg rata. Tapikan Ella, guna sudip tak sama la.. seksa aku nak tekan kek lapis tu guna sudip. Kelmarin aku pegi borong butter kat Bagus, lupa jugak nak beli penekan kek lapis tu. Ishk! ni yg susah bila umur dah makin menghampiri 20+20 ni.. Manjang lupa..

 Kek Lapis tak cun


The recipe is here
bahan2
10 biji telur putih
20 biji egg yolk
20 ounce butter (grade A butter + Grade B butter eg. golden churn + buttercup)
10 ounce sugar
6 ounce flour
4 tbs susu pekat

prune - potong panjang.

cara2
1. whisk egg whites sampai stiff, then add sugar, whisk lagi.
2. in a separate bowl, cream butter and milk, pastu add no. 1, egg yolks, flour.
3. panaskan oven, kena guna api atas , then bakar selapis, bila atas dah a bit burn, then buat selapis. continue sampai habis. kena letak prune selang seli antara lapis tu.

8 comments:

  1. Assalam
    boleh guna gelas untk tekan kek lapis tuh..gelas yang bottom dia flat..
    dulu2 saya masa tak de penekan kek lapis, saya buat gni..memang rata lapisan kek tuh

    ReplyDelete
  2. Shidah
    It looks ok to me.. if rajin u weigh every layer if not u use senduk.. dulu i also use sukatan senduk but not anymore.. am used to weighing my batter now..

    Penekan.. heheh i hv 3 at home.. yg patah handle ade 2.. yg lagi satu hampir hampir patah handle nye.. itu gagah nama nye hahaaha

    Get well soon ok.. no need to exercise lah.. tmrw can :op

    ReplyDelete
  3. kak shidah..saya tengok cun je..ayu je dalam pinggan tu..sah sedapkann

    ReplyDelete
  4. shidah, it looks good to me...cantik apa....at least ada jugak kesabaran u nk menekan2 kek2 tu...me?belum cuba lagi hikhikhik

    ReplyDelete
  5. Mak Qis,

    Salam. Thank you for the tip! Boleh buat kek lapis hari ni.. hehe.. Thx so much! :D

    ReplyDelete
  6. Rima,

    Weigh the batter? adus! dengar pun dah nak pengsan. Kena tunggu my digital weighing scale sampai from US in July la nampaknya.

    you have 3 penekan?? menunjukkan betapa you memang rajin buat kek lapis. if only I can have 10% of ur melapis mojos, that will be good enuff for me :)

    ps : I just came back from the gym :D

    ReplyDelete
  7. izah,

    my sister kata sedap. siap order lagi kek lapis dari i. tapikan, i malas nak buat. erm.. maybe hari ni boleh kot. the recipe tu, i dapat from a very famous cook way back in 1990's, asiah shamsuddin :)

    ReplyDelete
  8. Rina,

    jom kita buat kek lapis sama2 nak? sama2 kita tekan dengan penuh kesabaran :D

    ReplyDelete